Прізвища ромів двох населених пунктів Волині - Нестерчук, Оксана Григорівна (My University, 2021)
У статті проаналізовано антропоніми ромів, які проживають у населених пунктах Княгининок (давніше – Маяки) та Торчин Луцького району Волинської області. На основі власних записів систематизовано мовний матеріал та виявлено всі прізвища ромів, що мешкають у селищах; встановлено склад та продуктивність груп антропонімів і прізвищевих формантів; схарактеризовано морфологічне творення офіційних найменувань. Антропонімія ромської меншини с. Княгининок майже нічим не відрізняється від таких самих українських онімів. Морфологічне творення кількісно переважає над лексико-семантичним – 15 проти 4 прізвищ. Утворення з патронімними формантами домінують: засвідчено 8 прізвищ зі словотворчими суфіксами -енк-о, ович ( евич): Григориченко, Гученко, Матюшенко, Сердюченко, Федоренко, Станкевичюс, Стоянович, Чижевич, менша активність властива поліфункційним формантам -ук ( ’ук, чук), що їх виявлено у трьох номенах – Пукалюк, Степанюк, Юзепчук. Прізвища з посесивними суфіксами -ов, єв, ин засвідчено у двох онімах – Тичин, Санніков. Найпродуктивнішим серед інших формантів – -енк-о (5 назв) у прізвищах патронімного творення, а також по три офіційні назви на -ович / -евич та поліфункційний суфікс ук ( чук) (3 прізвища). Для порівняння використали прізвища ромів із двох поблизьких населених пунктів – Торчин та Княгининок Волинської області. Виявилося, що спільними для них прізвища Юзепчук і Стоянович, а відмінними є такі: Бобенко, Гученко, Коржевич, Марценюк, Марцинкевич / Марценкевич, Покальчук і Чужук, Нагаловський, Ковальчук і Головацький, Станкевичюс Бузна, Репаш.
Keywords: прізвища ромів; антропонім; роми; апелятив; прізвище; морфологічне творення; 811.161.2’373.232.1(477.82=214.58)