Український громадський-політичний діяч, композитор, педагог, голова товариства "Просвіта": Анатоль Вахнянин. - Кінд-Войтюк, Наталія Василівна (My University, 2024)
У статті досліджується життєвий шлях Анатоля Вахнянина (1841– 1908), починаючи з юнацьких років у Галичині, де він формувався як патріот та культурний діяч, до його зрілості, став впливовим композитором і засновником громадських організацій. Розкрито громадсько-політичну, культурно-освітню роботу діяча. А. Вахнянин – яскрава постать українського культурного і суспільного життя, який упродовж своєї діяльності об’єднував націю через музику, слово і громадську активність. Висвітлено його участь у створенні товариства «Просвіта», політичної організації «Народна рада», простежено його роботу на посаді директора Вищого музичного інституту ім. М. Лисенка у Львові. Стаття детально аналізує композиторську діяльність А. Вахнянина, зокрема його інтерес до фольклору та прагнення створювати музику, що відображає національні цінності та дух українського народу. У дослідженні розглядається вплив його композицій на формування національної музичної школи та підкреслюється важливість А. Вахнянина як засновника товариства "Боян" – першої української музично-хорової організації, що зіграла значну роль у розвитку української хорової культури. А. Вахнянин проявив себе також як засновник об’єднання українських студентів у Відні під назвою «Січ»; засновник співочого товариства «Торбан». Важливою складовою статті є також висвітлення політичної та громадської діяльності А. Вахнянина, його участі в національно-визвольному русі, його внеску як редактора та публіциста, який просував ідеї національної єдності та культурного самовираження. Він був активним учасником "Просвіти" і працював над збереженням національних традицій та сприянням культурному розвитку українців. Стаття акцентує увагу на його діяльності як культурного будівничого, що заклав основи для розвитку українського мистецтва та громадянського суспільства, зокрема завдяки підтримці молодих талантів і організації культурних заходів. А. Вахнянин розглядається як один із ключових діячів у формуванні української культурної ідентичності та національної самосвідомості.
Keywords: Анатолій Вахнянин; "Просвіта"; Наукове товариство Т. Шевченка; 94(477):329.78"18/20"