Фізична терапія при протрузіях поперекового відділу хребта - Андрійчук, Ольга; Киричук, Василь (My University, 2021)
Згідно з сучасними рекомендації щодо лікування та реабілітації пацієнтів з протрузіями необхідно на першому етапі провести диференційну діагностику з захворюваннями та порушеннями, які можуть викликати дорсалгії. Основні завдання фізичної терапії - створення сприятливих умов для зниженню інтенсивності больових відчуттів, зменшенню навантаження на опорно-руховий апарат. Фізична терапія повинна бути комплексною, має впливати на основні етіологічні чинники та патогенетичні механізми. Результативність програми підвищиться при комплексному застосуванні всіх можливих засобів фізичної терапії, враховуючи синергізм їх дії. Реалізована нами програма фізичної терапії з залученням 14 жінок віком 46-62 роки з діагнозом протрузія міжхребцевого диску поперекового відділу хребта показала свою ефективність. Знизився показник болю, збільшилась амплітуда рухів в суглобах, статистично значимо змінились показники за больовим Мак-Гілівським опитувальником та за шкалою залишкової дисабілітації Oswestry.