Об’ємно-просторове і планувальне вирішення мурованих храмових споруд волині XVII–XVIII ст. - Лесик-Бондарук, Оксана Олександрівна; Lesyk-Bondaruk, Oksana O. (Харківська державна академія дизайну і мистецтв, 2014)
Волинський регіон завжди був місцем, де активно розвивались та переплітались як місцеві архітектурні традиції, так і західні. Саме на Волині з’явилось багато неповторних пам’яток, які увібрали у себе як простоту та камерність місцевих архітектурних традицій, так і помпезну та урочисту велич барокових храмів Італії та Польщі. Композиційне вирішення храму є тим чинником, який складає перше та яскраве враження глядача від споруди, змушує людину або зайти всередину, або піти геть. Тому значення об’ємно-просторового і планувального вирішення храмової споруди важко переоцінити. У даній статті автором зроблена спроба проаналізувати об’ємно-планувальні характеристики волинських храмів XVII - XVIII ст. та розроблено їх класифікацію. Volyn region has always been a place where both local and Western architectural traditions developed and mixed up. Many unique monuments appeared particularly in Volyn; these monuments have both simplicity and coziness of local architectural traditions, as well as pompous and solemn splendour of baroque temples of Italy and Poland. Temple’s compositional solution is the factor that creates  rst impression of the building and makes a person either walk in or walk away. This is why construction and spacious planning solution of the temple is hard to overestimate. Objectives. The author is this article tries to analyse and tried to develop classi cation of spacious and planning characteristics of XVII–XVIII ct. Volyn temples. Methods. Complex analysis. Results. Construction and spacious planning solutions of Volyn stone temples of XVII–XVIII ct. have been analysed and developed. Conclusions. The received analysis is signi cant for modern architecture.
Construction and spacious planning solutions of Volyn stone temples of XVII–XVIII ct. Background
Keywords: Храмова споруда; костьол; церква; об’ємно-просторова композиція; дзвіниця; функціональне призначення; планувальне вирішення; неф; базиліка; temple; church; cathedral; bell tower; spacious composition; functional purpose; planning solution; nave; basilica