Лісокультурна діяльність Любомльського лісництва філії «Любомльське лісове господарство» - Полюхович, Сергій Олегович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Національна мета – підвищення рівня лісистості України до 24,7% є ключовим завданням, яке вимагає активних дій. Регіональна специфіка: Волинська область має ще більш амбітну ціль – досягти лісистості 36 %. Це свідчить про необхідність врахування регіональних особливостей. Типологічна різноманітність: створення лісових культур є процесом, який значно відрізняється залежно від лісорослинних зон та лісокультурних районів. Це означає, що універсальний підхід не спрацює. Важливість місцевого досвіду: ефективне вирішення завдання досягнення цільової лісистості можливе лише шляхом узагальнення та аналізу місцевого досвіду, накопиченого лісогосподарськими підприємствами. У першому розділі проаналізована коротка характеристика лісового фонду підприємства і деяка інформація про філію «Любомльське ЛГ» ДП «Ліси України». В другому розділі описується методика і досвід створення лісових культур на прикладі лісокультурного фонду Любомльського лісництва філії «Любомльське ЛГ». В третьому розділі описується аналіз проектів лісовідновлення Любомльського лісництва. Четвертий розділ містить економічну оцінку результатів досліджень, а саме, прямі збитки від втрати деревини, втрати на оздоровчі заходи, економічний ефект від проведення заходів. П’ятий розділ містить загальні положення охорони праці та заходи техніки безпеки. Випускна кваліфікаційна робота магістра виконана на 60 сторінках друкованого тексту, містить 6 таблиць.
Keywords: аронія чорна; схема змішування; лісорозведення; лісові культури; лісокультурний фонд