Синтез волинського танцювального фольклору і пластичних стилістик сучасної хореографії у композиції «Код Волині» - Веремейчик, Валентин Павлович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У магістерській роботі досліджено процес синтезу волинського танцювального фольклору та пластичних стилістик сучасної хореографії у композиційній практиці. Проаналізовано культурні, історичні та мистецькі передумови взаємодії традиційної танцювальної спадщини Волині з сучасними хореографічними техніками, окреслено теоретико-методологічні підходи до вивчення міжстильового та міжкультурного синтезу в танці. Особливу увагу приділено специфіці рухової лексики, ритміко-пластичних структур та образносимволічного потенціалу волинського народного танцю в контексті його сучасного сценічного переосмислення. Робота складається з трьох розділів. У першому розділі розглянуто історіографію проблеми, визначено методологічні засади дослідження синтезу фольклору та сучасних пластичних практик, а також проаналізовано принципи відмінності волинського танцювального фольклору й сучасної хореографії. Другий розділ присвячено характеристиці жанрово-стильових особливостей народних танців Волині та можливостям їх інтеграції у сучасні хореографічні стилістики. У третьому розділі здійснено аналіз авторської хореографічної композиції «Код Волині», у якій продемонстровано практичну реалізацію синтезу традиційного фольклорного матеріалу та сучасної пластичної мови. У висновках узагальнено результати дослідження та визначено перспективи подальшого розвитку синтетичних форм у сучасній українській хореографії. Підкреслено, що синтез волинського танцювального фольклору та сучасних пластичних стилістик є важливим чинником збереження локальної культурної ідентичності та водночас засобом оновлення художньої мови танцю. Наукова новизна роботи полягає у комплексному аналізі принципів інтеграції локально-специфічних елементів волинського танцювального фольклору в сучасну хореографічну композицію та систематизації методичних підходів до такого синтезу. Практичне значення дослідження полягає у можливості використання його результатів у постановчій і педагогічній 3 діяльності, у розробці навчальних програм і створенні сучасних хореографічних проєктів із використанням фольклорної спадщини.
Keywords: волинський танцювальний фольклор; сучасна хореографія; синтез; пластичні стилістики; хореографічна композиція; народний танець