Теорія та історія міжнародних відносин - Тиский, Михайло Григорович; Tyskyi, Mykhailo H. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
Міжнародні відносини є особливою формою суспільних взаємодій.Теорія міжнародних відносин має практичне значення як науково-методологічна основа діяльності працівників сфери політичного управління. Вивчення цієї дисципліни дає можливість студентам дізнатися про закономірності та тенденції міжнародної політики різних історичних періодів та зміст найважливіших міжнародних договорів і угод. Метою викладання навчальної дисципліни «Теорія та історії міжнародних відносин» є формування систематизованих уявлень та знань про закономірності виникнення і функціонування світової політичної системи. Складовою міжнародних відносин є зовнішня політика. Зовнішня політика – це комплекс дій, спрямованих на встановлення і підтримку стосунків з міжнародним співтовариством, захист власного національного інтересу та поширення свого впливу на інших суб’єктів міжнародних відносин. Основними завданнями вивчення дисципліни «Теорії та історії міжнародних відносин» є ознайомлення майбутніх фахівців із загальними засадами наукового обґрунтування основних засад зовнішньої політики держав, вироблення стратегії економічної політики та обґрунтування щодо попередження потенційних геополітичних і геоекономічних конфліктів.
Keywords: імперія; війна; дипломатичні відносини; посольство; мирний договір; політика сусідства; країни-партнери; конфлікт; empire; war; diplomatic relations; peace treaty; international; embassy; conflict; neighbourhood policy; partner-countries