Реактивність серцево-судинної системи у спортсменів ігрових видів спорту та легкоатлетів - Шевчук, Тетяна Яківна; Усова, Оксана Василівна; Дмитроца, Олена Романівна; Поручинський, Андрій Іванович; Романюк, Альона Павлівна; Shevchuk, Tetiana Ya.; Usova, Oksana V.; Dmytrotsa, Olena R.; Poruchynskyi, Andrii I.; Romaniuk, Alona P. (Запорізька медична академія післядипломної освіти Міністерства охорони здоров’я України, 2015)
Вивчено реактивність серцево-судинної системи у спортсменів ігрових видів спорту та легкоатлетів. Виявлено фізіологічні особливості серцево-судинної системи. У легкоатлетів відзначалися статистично нижчі значення частоти серцевих скорочень, серцевого індексу та статистично вищі значення систолічного об’єму крові, порівняно із спортсменами ігрових видів спорту. Спостерігалася тенденція до збільшення значень показника потужності серцевого м’язу. Спортсмени-легкоатлети характеризувалися гіпокінетичним типом гемодинаміки, а спортсмени ігрових видів спорту переважанням еукінетичного типу.

Studied the reactivity of the cardiovascular system in athletes playing sports and athletes. Discovered physiological characteristics of the cardiovascular system. In athletes there were statistically lower values of heart rate, cardiac index and statistically higher values of systolic blood volume, compared with athletes playing sports. There was a tendency to increase the values of the power of the heart muscle. Athlete athletes were characterized by hypokinetic type of hemodynamics and athletes play sports prevalence eukinetic type.
Reactivity cardiovascular system in athletes playing sports and athletes
Keywords: реактивність; серцево-судинна система; спортсмени ігрових видів спорту; легкоатлети; reactivity; cardiovascular system; athletes playing sports; athletes