Кримінологічна характеристика насильницьких кримінальних правопорушень у районах ведення бойових дій - Зарадюк, Зоряна Валентинівна (My University, 2025)
Стаття присвячена аналізу основних аспектів кримінологічної характеристики насильницьких кримінальних правопорушень у районах ведення бойових дій. Авторка акцентує увагу на тому, що насильницькі кримінальні правопорушення на території України вирізняються небаченою жорстокістю та великими масштабами. У статті наводиться визначення поняття насильницьких кримінальних правопорушень у районах бойових дій та визначаються їх основні детермінанти. У статті також визначені основні напрямки бойових дій та наводиться статистика насильницьких воєнних злочинів від початку повномасштабного вторгнення. На думку авторки, для ефективного захисту від насильницьких злочинів у зонах бойових дій варто було б внести кілька змін до законодавства України, які б включали прийняття закону щодо правозахисних організацій, які працюють у зонах бойових дій; внесення змін до кримінально-виконавчого кодексу щодо регулювання статусу поводження з ув’язненими в зонах бойових дій; розширення механізмів захисту жертв насильства в умовах бойових дій. Ці злочини мають комплексний характер, включаючи як воєнні злочини, так і загальнокримінальні правопорушення. Вони створюють серйозні виклики для правоохоронної та судової системи, а також для забезпечення прав людини в умовах збройного конфлікту. У статті описано кримінологічний портрет злочинців, які скоюють насильницькі злочини в зоні бойових дій: зазвичай це чоловік молодшого або середнього віку, приблизно від 20 до 40 років. Молоді люди зазвичай мають більш виражену агресивність і більшу схильність до насильства, особливо в умовах стресу або соціальної дезадаптації, які можуть виникнути в ході війни. Злочинці, що скоюють насильницькі злочини в зонах бойових дій, мають комплексну мотивацію, що включає психологічні, ідеологічні та соціальні фактори. Їхні дії можуть бути спричинені як індивідуальними характеристиками, так і впливом зовнішнього середовища.
Keywords: кримінологічний аналіз; насильницькі кримінальні правопорушення; криміноло-гічна характеристика насильницької злочинності; римінологічний портрет особи насильницького злочинця; 343.226:355.422(477-81)