Евтрофікація Шацьких озер та заходи її зменшення - Довган, Денис Ярославович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Магістерська робота присвячена дослідженню важливого для раціонального використання та охорони на регіональному рівні питання оцінки сучасного стану евтрофікованості Шацьких озер та розробки заходів для його поліпшення. В роботі проаналізовані евтрофікація озер як екологічна проблема, методика дослідження евтрофікаційних процесів у водоймах сповільненого водообміну, вивченість питання евтрофікації Щацьких озер у науковій літературі. Розглянуто фізико-географічні умови території, морфометричні та гідрологічні характеристики озер. Досліджено сучасний стан антропогенної трансформованості водозборів озер, проведено екологічну оцінку якості води, оцінку евтрофікації водойм за індексами NDVI, NDCI, досліджено їх динаміку. Рівень евтрофікованості досліджуваних озер є не високим. Навіть в найбільш гарячі літні місяці для всіх озер індекс NDVI не перевищує 0,2, а для деяких (Світязь, Луки, Перемут, Пулемецьке) ще менший. Проте навіть для відносно благополучних в екологічному відношенні озер починає відчуватись вплив глобальних змін клімату на стан озерних екосистем. Тому настільки важливою є розробка комплексу заходів зменшення евтрофікованості та поліпшення екологічного стану Шацьких озер. Розроблено заходи зменшення евтрофікованості та поліпшення гідроекологічного стану озер. Вони включають: скорочення надходження біогенних речовин, відновлення природних водоохоронних зон, регулювання рівня води, збереження біорізноманіття, посилення природоохоронного контролю, адаптацію до наслідків змін клімату, економічні та фінансові механізми природоохоронної діяльності, екологічну освіта та просвітництво.
Keywords: озеро; лімносистема; гідроекологічний стан озера; евтрофікація; чиники евтрофікації; заходи зменшення евтрофікації