АФЕКТИВНІ ПРОЯВИ У БАТЬКІВСЬКІЙ ПОВЕДІНЦІ ТА ЇХ ВПЛИВ НА РОЗВИТОК ДИТИНИ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ - Грицюк, Ірина; Міліщук, Світлана (My University, 2021)
Мета дослідження – розкрити теоретичні та емпіричні аспекти того, як пережиті в дитячому віці стреси, негативний травматичний досвід можуть впливати на формування особистості дитини дошкільного віку; як проявляються ці впливи «тут і тепер» через порушення поведінки та емоційно-вольової сфери дошкільника; проаналізувати погляди науковців щодо впливу негативного раннього досвіду на психічне та фізичне здоров'я в дорослому віці. Методи: теоретичні, а саме – аналіз проблеми на підставі вивчення наукової літератури та узагальнення отриманої інформації та емпіричні: тест-опитувальник батьківського ставлення А. Я. Варги та В. В. Століна, методику Ю. Є. Альошиної «Установки в сімейній парі» та методику О. С. Кочаряна «Діагностика поведінки в конфліктній ситуації». Також використано проєктивну методику, зокрема – малюнок «Моя сім'я». Для діагностики емоційної сфери дітей обрано картки «Монстрики почуттів» Ю. Гох Корона, Х. Корона. Завдяки цим методам вдалося проаналізувати сімейну картину та емоційні переживання дітей у цих сім'ях. Результати. Дослідження виявило, що ранній негативний досвід, а саме – страждання внаслідок жорстокого ставлення провокують складну роботу імунної системи, яка є головним модератором контролю тіла. Мозок може витримувати серйозні стресові події, але якщо вони передбачувані. Непередбачувані ж, навіть найлегші, стають фатальними. Коли маленька дитина стикається з емоційною травмою, клітини мозку виробляють гормон, під дією якого в гіпокампі вповільнюється ріст нових клітин. Це призводить до зменшення здатності обробляти емоції та справлятися зі стресом. Емпіричне дослідження виявило негативні фактори виховання з боку одного з батьків та несприятливу емоційну атмосферу в сім'ях, що проявляється порушенням дитячої поведінки, а також високим рівнем агресії, зміною самооцінки та самосприйняття. Висновки. Аналіз праць психофізіологів і нейропсихологів доводить, що саме ранній досвід знецінення, насилля, жорстокого ставлення може вплинути на розвиток очно-лобної кори, яка є моральним центром мозку. Такі діти в майбутньому можуть стати такими ж агресорами, проявляти антисоціальну поведінку тощо.

Purpose: to reveal the theoretical and empirical aspects of the preschooler personality formation and to disclose how stress and negative traumatic experiences in childhood can affect a child’s personality. But how do these influences “here and now” manifest themselves through the violation of the behavior and emotional and volitional sphere of the preschooler. We analyzed the views of scientists on the impact of negative early experiences on mental and physical health in adulthood. Methods: theoretical, namely the analysis of the issue based on studying the scientific literature and generalization of the received information. Empirical: a test questionnaire of parental attitude by A. Varga and V. Stolin. Methodology Yu. Alyoshyna «Attitude of a married couple» and the method of O. Kocharyan «Diagnosis of behavior in a conflict situation». We also used a projective technique, painting «My family». To examine the emotional sphere of children, we chose the cards «Monsters of the senses» by J. Gokh-Korona, H. Korona. These methods allowed us to analyze the family picture and emotional experiences of children in these families. Results: theoretical analysis revealed that early negative experiences, namely suffering as a result of abuse, provoke a complex work of the immune system, which is the main moderator of body control. The brain can withstand severe stressful events, but if they are predictable or unpredictable, even the mildest, they become fatal. When a young child is exposed to emotional trauma, brain cells produce a hormone that slows the growth of new cells in the hippocampus, reducing the ability to process emotions and cope with stress. As a result of empirical research, negative factors of upbringing by one parent were disclosed, as well as unfavorable emotional atmosphere in families, which manifests itself in the form of behavioral disorders in children, as well as high levels of aggression, impaired self-esteem, and self-perception. Conclusions. Based on the views of researchers, psychophysiologists, neuropsychologists, it is the early experience of devaluation, violence, abuse that can affect the development of the ocular-frontal cortex, which is the moral center of the brain. Such children may become aggressors in the future and may have antisocial behavior.
Affective manifestations in parental behavior and their influence in the preschoolers development
Keywords: афективна поведінка; ранній негативний досвід; травма; сім'я; розвиток мозку; психічний розвиток; дошкільний вік; 316.6:316.362]:616.895+159.922.7