Вплив хореографічного мистецтва на формування патріотичних цінностей у молоді - Кротік, Богдана Ігорівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У магістерській роботі досліджено вплив хореографічного мистецтва на формування патріотичних цінностей у молоді в умовах сучасного соціокультурного простору. Розкрито роль хореографії як засобу національно патріотичного, здатного через пластичну мову танцю, символіку руху та музично-образний ряд формувати національну свідомість і громадянську позицію. Робота складається з трьох основних розділів. У першому розділі висвітлено теоретичні засади патріотичного виховання молоді та можливості хореографічного мистецтва у формуванні національної ідентичності. Другий розділ присвячений аналізу сучасних хореографічних практик патріотичного спрямування та їх впливу на молодіжну аудиторію. У третьому розділі подано практичну реалізацію дослідження — сценарно-композиційну розробку й аналіз хореографічної постановки «Щедрик». У висновках узагальнено результати дослідження та доведено ефективність хореографічного мистецтва у формуванні патріотичних цінностей молоді. Наукова новизна полягає у комплексному аналізі впливу хореографічного мистецтва на патріотичне виховання молоді. Практичне значення роботи визначається можливістю використання результатів у педагогічній і постановчій діяльності.
Keywords: хореографічне мистецтво; хореографічна постановка; патріотизм; патріотичне виховання; молодь; національна ідентичність