Мінливість водного стоку річки Стир (гідропост Луцьк) в умовах сучасних кліматичних змін - Пась, Уляна Сергіївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Кваліфікаційна робота присвячена з’ясуванню тенденцій багаторічної динаміки та внутрішньорічного розподілу водного стоку р. Стир (гідропост Луцьк) упродовж 1963−2022 рр. у взаємозв’язку з опадами й температурою повітря. У процесі дослідження встановлено, що середньорічний і максимальний стік зменшуються (тренди статистично значимі). Витрати літньо-осінньої межені зменшуються, а зимової межені – зростають (лінійні тренди незначущі). Сукупність даних ряду середньорічних витрат є однорідною, що засвідчує коефіцієнт варіації (VϬ=26,8 % ≤33 %) і побудована сумарна інтегральна крива. Сукупність даних рядів максимальних і мінімальних витрат є неоднорідною. Зниження водного стоку р. Стир характерне для всіх місяців року, окрім січня і лютого (усі тренди є статистично незначущими, за винятком березня і квітня). Найбільші витрати простежуються в березні−квітні, а найменші − у серпні та вересні. Навесні формується 34 % середньорічного стоку, взимку – 24 %, а влітку і восени – по 21 %. Цикли маловодних (з відносно маловодними) і багатоводних (з відносно багатоводними) років для р. Стир тривають приблизно по 15 років. Упродовж 1963−2022 р. простежується 2 майже повні цикли водності р. Стир (2 фази зростання водності і 2 фази її зменшення), у коливанні опадів – 2 фази зростання річних сум і 1 фаза їх зменшення, у коливанні середньорічної температури повітря – 1 фаза зростання і 1 фаза зниження. Переломними у коливаннях водного стоку річки є 1982, 1997, 2013−2014 роки. Тривалість фаз водного режиму складає близько 15−16 років. Отож, можна спрогнозувати подальше зменшення середньорічного й мінімального стоку води р. Стир приблизно до 2028 р.
Keywords: витрата води річки; водний режим, гідропост; клімат; межень; паводок; повінь; річка Стир; річковий стік; циклічність водного стоку