Реєстроване партнерство як підстава створення сім’ї: перспективи запровадження і правового регулювання в Україні - Урлюк, Михайло Валерійович; Шевчук, Лариса Миколаївна (Видавничий дім "Гельветика", 2024)
Стаття присвячена теоретико-правовому аналізу реєстрованого партнерства як підстави створення сім’ї в Україні, дослідженню перспектив його запровадження і нормативного закріплення у вітчизняному правовому полі. Акцентовано увагу на необхідності вирішення проблем легалізації статусу фізичних осіб, які перебувають у незареєстрованих стосунках, шляхом запровадження таких форм організації сімейного життя, які б дозволяли цим особам максимально реалізувати особисті немайнові та майнові права й бути достатньо юридично захищеними державою. Вказано, що однією з таких форм організації сімейного життя, яка у перспективі може бути запроваджена в Україні, є інститут реєстрованого партнерства. Проаналізовано визначення поняття «реєстроване партнерство» як добровільного сімейного союзу. Аргументовано, що визначення реєстрованих партнерів як членів сім’ї найкраще відображатиме юридичну природу й сутність цього інституту. Досліджено основні аргументи «за» і «проти» запровадження реєстрованого партнерства в Україні. Вказано на можливість вирішення питання легалізації партнерських відносин одностатевих і різностатевих пар, які не перебувають в офіційно зареєстрованих стосунках, на період дії воєнного стану та певний час після його закінчення шляхом прийняття відповідного підзаконного акта. У висновках запропоновано авторське визначення поняття реєстрованого партнерства. Зауважено, що реєстроване партнерство може виступати самостійною підставою для створення сім’ї різностатевими парами, однак при реєстрації одностатевих відносин ймовірне виникнення труднощів стосовно створення сім’ї у зв’язку з питанням суперечності/несуперечності цієї підстави моральним засадам суспільства. Наголошено на актуальності запровадження в національному законодавстві реєстрованого партнерства як підстави створення сім’ї в умовах воєнного стану в Україні.
Keywords: реєстроване партнерство; сім’я; член сім’ї; шлюб; близькі родичі; одностатеві пари; різностатеві пари; дискримінація; 347.6