Позитивна психологія - Лазорко, Ольга Валеріївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Позитивна психологія – новітній напрям наукової психології, орієнтований на з’ясування сутності психологічного здоров’я і факторів, що сприяють оптимальному функціонуванню людини та її благополуччя. Позитивна психологія ставить в якості своєї наукової проблеми пошук відповідей на питання про те, як жити хорошим, гідним життям, отримуючи від життя задоволення, знаходячи в ній сенс, реалізуючи в ній свої сильні сторони, розвиваючись і вносячи свій внесок в життя близьких людей і суспільства. Курс містить огляд витоків та історичних передумов виникнення позитивної психології як наукового напряму досліджень в галузі психології особистості, внесок провідних вчених галузі у становленні та розвитку позитивної психології. Розглядаються базові поняття курсу: поняття щастя, благополуччя, процвітання, сильні сторони особистості, усвідомленість, емоційний та соціальний інтелект, вітальність (енергія тіла), практики самозбереження та самоефективності. Пререквізити: Вивчення дисципліни читається в рамках вибіркової дисципліни для студентів всіх спеціальностей. Дисципліна має міжпредметні зв’язки з такими базовими курсами, як «Загальна психологія», «Психологія особистості», «Вікова психологія», «Соціальна психологія» та передбачає наявність базових знань із суміжних курсів: «Психологія», «Біологія», «Філософія», «Культурологія». Мета курсу: цей курс спрямовано на вивчення основ позитивної психології та її застосування для підвищення якості життя та досягнення особистого щастя. Студенти дізнаються про поняття позитивного мислення, сили оптимізму та способи розвитку психологічного благополуччя.
Keywords: позитивне мислення; психологічне благополуччя та самореалізація