Територіальна організація еколого-економічного комплексу Волинської області - Бояр, Андрій Олексійович; Boiar, Andrii O. (Волинський державний університет імені Лесі Українки, 2003)
Систематизовано і поглиблено теоретико-методичні основи дослідження територіальної організації та комплексно-пропорційного розвитку еколого-економічного комплексу адміністративної області, зокрема уточнено поняття “еколого-економічний комплекс”, обґрунтовано категорії “територіальна організація еколого-економічного комплексу”, “еколого-економічна конверсія господарства”, сформульовано принципи та фактори територіальної організації еколого-економічного комплексу мезорегіону. Запропоновано п’ятисферну структуру еколого-економічного комплексу адміністративної області, зокрема виділено й обґрунтовано існування функціонально-компонентної, функціонально-територіальної, функціонально-управлінської, функціонально-економічної та функціонально-екологічної структур. Розроблено та апробовано на прикладі Волинської області методику суспільно-географічного дослідження територіальної організації еколого-економічного комплексу адміністративної області, зокрема вперше запропоновано методику розрахунку індексу екологічної напруженості геоекосистем, індексу еколого-економічної пропорційності розвитку території, індексу антропогенного навантаження на геоекосистеми, індексу екологічної стійкості геоекосистем, економічних збитків господарства від забруднення довкілля тощо. Виявлено фактори, структурні особливості та закономірності територіальної організації еколого-економічного комплексу Волинської області. Виконано еколого-економічне мікрорайонування Волинської області. Обґрунтовано основні напрями удосконалення територіальної організації еколого-економічного комплексу Волинської області в контексті сталого розвитку.

A deep geographical research of the problems of optimization of society ecological-economic parameters within the terms of transition to the sustainable development is carried out in the dissertation. The particular scientific analysis of the factors of the Volyn Region ecological-economic complex formation is given as well as the territorial and constructive peculiarities of the economy influence over the environment are considered. The levers of the economic regulation of the ecological-economic processes adequate for the Region at present are generalized. Both the economic losses from the environment pollution by the economy subjects of the Volyn Region and the indexes of the ecological tension of the administrative districts geoecosystems are calculated. Four ecological-economic zones within the territory of the Region are marked out. The most actual perspective directions of the ecological-economic conversion of the economy are proposed.
Territorial Organization of the Ecological-Economic Complex of the Volyn Region
Keywords: еколого-економічний комплекс; суспільно-географічний комплекс; сталий розвиток; геоекосистема; екологічна стійкість; еколого-господарський район; ecological-economic complex; territorial organisation; ecological-economic conversion; sustainable development; ecological sustainability; anthropogenic pressure; geoecosystem; society-geographical complex; ecological-economic zoning