Психологія (Основи психології. Вікова, педагогічна та спеціальна психологія) - Дмитріюк, Наталія Степанівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2021)
Навчальна дисципліна Психологія (Основи психології) надає можливість студентам оволодіти системою знань щодо закономірностей існування та розвитку психічної реальності, осмисленні найбільш ефективних методів психологічного пізнання та впливу на особистість, що є важливим елементом підготовки до професійної діяльності майбутнього фахівця. Основу базових знань даної дисципліни складають теоретичні та експериментальні дослідження, що виявляють найбільш загальні психологічні закономірності, теоретичні принципи і методи психології, основні поняття та категоріальний апарат. Навчальна дисципліна Психологія (Вікова, педагогічна та спеціальна психологія) спрямована на вивчення студентами вікової мінливості психічного розвитку особистості на різних етапах онтогенезу (філо-, історіо-, соціогенезу); розуміння психологічних механізмів закономірностей навчання та виховання; систематизація знань зі спеціальної психології, формування практичних навичок необхідних для роботи педагога з дітьми із особливими освітніми потребами в інклюзивному просторі.
Keywords: основи психології; вікова психологія; педагогічна психологія; спеціальна психологія