Формально-граматична та семантико-синтаксична організація складносурядних речень зі сполучником а - Рула, Наталія; Rula, Nataliia (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
У статті систематизовано та ієрархізовано вже описані аспекти формально- граматичної та семантико-синтаксичної організації складносурядних речень зі сполучником а, запропоновано власне бачення деяких формальних та семантичних ознак цих мовних одиниць. Проаналізовано семантико-синтаксичну організацію досліджуваних речень і виокремлено їхні семантико-синтаксичні типи. Установлено, що речення зі сполучником а є основним репрезентантом зіставних складносурядних конструкцій. Частотні вони і в групі протиставних речень. Виявлено, що складні конструкції зі сполучником а можуть функціювати й у сфері приєднувальних, пояснювальних та інколи єднальних відношень. За формальними параметрами (тип синтаксичного зв'язку, засоби його вираження, кількість предикативних частин, їхні граматичні характеристики та особливості поєднання у реченні) виокремлено такі складні конструкції зі сполучником а: формально елементарні та неелементарні, із закритою та відкритою структурою, з вільним та фіксованим порядком розташування предикативних частин, типові та специфічні складносурядні речення. There are systematized and structured aspects of formal-grammatical and semantic syntactical organization of the compound sentences with conjunction a which have already been described, offered own vision of some formal and semantic features of linguistic units in the article. Author analyzed the semantic-syntactical organization of researched sentences and determined their semanticsyntactical types. It was determined that a sentence with the conjunction a is the main representant of comparable complex constructions. They are frequently encountered in the group of adversative sentences. Was revealed that complicated constructions with the conjunction a can function in the field of connecting, explanatory and sometimes copulative relations. According to formal parameters (type of syntactic communication, means of its expressing, the number of predicative parts, their grammatical characteristics and features of combination of the sentence) were singled out such complex constructions with the conjunction a: formal-elementary and non-elementary, with closed and open structure, with free and fixed order of predicate parts, typical and specific.
Formal-Grammatical and Semantic-Syntactical Organization of the Compound Sentences with Conjunction a
Keywords: складносурядне речення; формально-граматична організація речення; семантико-синтаксичні відношення; предикативна частина; семантичний сполучник; асемантичний сполучник; compound sentence; formal-grammatical organization of the sentence; semantic-syntactical relations; predicate part; semantic conjunction; asemantic conjunction