Пророцтво Єзекіїля у поетичній рецепції Т. Г. Шевченка - Даниленко, Ірина; Danylenko, Iryna (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У статті на основі багатоаспектного компаративного аналізу Шевченкового вірша «Подражаніє Ієзекієлю. Глава 19» розглядається специфіка співвідношення сакрального й профанного на усіх структурно-семантичних рівнях твору українського поета у світлі історичного контексту його доби та особливостей його світогляду. Результати аналізу дозволили суттєво доповнити і відкоригувати усталені у шевченкознавстві погляди стосовно ідейно-естетичної особливості твору. In the article based on comparative analysis of Shevchenko’s poem «Imitation of Ezekiel. Chapter 19» the specific of sacral and profane correlation is examined. Thorough analysis involves all struсtural-semantic levels of the Ukrainian poet’s work in the light of the historical context of his epoch and the specifics of his axiology. The results of the analysis made it possible to substantially supplement and correct the traditional for Shevchenko studies views on the ideological and aesthetical uniqueness of the poem.
Ezekiel’s prophecies in a poetic Reception of Taras Shevchenko
Keywords: наслідування; вірш; Шевченко; Біблія; пророцтво; Єзекіїль; Бог; можновладці; світогляд; imitation; poem; Shevchenko; Bible; prophecy; Ezekiel; rulers; axiology