Міжнародні організації в системі політичних відносин - Байрак, Сергій Олександрович; Bairak, Serhii O. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
Навчальна дисципліна є складовою частиною комплексу дисциплін, знання яких необхідно фахівцеві зі спеціальності «Політологія». Міжнародні організації є дієвим регулятором міжнародних відносин, зокрема в політичній сфері. Їхнє значення як інституційних одиниць міжнародної політики дедалі зростає. Зараз практично всі держави світу – від найпотужніших до невеликих і таких, економічний та політичний рівень яких ще невисокий, – об’єднуються у світовій мережі міжнародних організацій. Процес глобалізації, що невпинно поширюється й охоплює практично усі сфери політичної діяльності, створює умови для формування наднаціональних структур регулювання політичних відносин, і міжнародні організації є найактивнішим інструментом такого регулювання. Актуальність вивчення дисципліни визначається також сучасною практичною діяльністю України в міжнародних організаціях і перспективами її залучення до широкого кола співтовариств. Метою викладання навчальної дисципліни є засвоєння студентами знань про історію становлення та умови виникнення міжнародних установ та організацій, їх природу та роль, механізми і особливості функціонування; дослідження методів, інструментів, структур та видів їх діяльності; визначення особливостей та перспектив участі України в міжнародних структурах. У процесі вивчення курсу студент ознайомлюється з: організаційними інститутами багатостороннього регулювання міжнародних відносин, історією їх становлення, організаційною структурою, засадами функціонування, проблемами та перспективами розвитку; напрямами і формами впливу міжнародних установ і організацій на відносини між країнами світу; виявленням раціональних форм та окресленням послідовності етапів участі України в діяльності міжнародних організацій. В рамках курсу студенти освоюють понятiйно-термiнологiчний апарат, класифiкацiю мiжнародних органiзацiй; основні напрямки, механізми дiяльностi та роль свiтових й регiональних органiзацiй; правовi засади створення та функціонування мiжнародних органiзацiй; iсторiю утворення мiжнародних органiзацiй; форми взаємодії незалежноiї Украни з міжнародними органiзацiями тощо.
Keywords: Міжнародні організації; міжнародні відносини; Ліга Націй; Європейський Союз; Організація Об’єднаних Націй; Міжурядові регіональні організації; Військово-політичні організації; неурядові міжнародні організації