Інтерпретація нефікційного тексту: обговорюємо книгу С. Алексієвич «Час second-hand» - Колошук, Надія Георгіївна (Громадська організація «Інноваційні обрії України», 2021)
У статті йдеться про обговорення книги С. Алексієвич «Час second-hand» зі студентами, які вивчають спецкурс «Література факту». Звертаємо увагу на суперечності у відгуках на книгу, розглядаємо її поетику, зауваживши незбіжність читацьких «горизонтів очікування» та необхідність аргументованих суджень на підставі прочитаного. Зауважуємо відмінність аналізу нефікційної прози від аналізу белетристики: не завжди варто шукати ті елементи художньої структури, які у белетристиці важливі передусім (сюжет, система персонажів, нараційна структура, стиль тощо). Натомість стосовно прози nonfiction важливо з’ясувати, як формувався авторський намір, збирався матеріал, якими способами він відібраний, оброблений, скомпонований. Враховуємо, що в документалістиці ХХ ст. особливе значення мають кінематографічні засоби.
Keywords: нефікційна проза; сучасна зарубіжна література; Світлана Алексієвич; книга «Час second-hand»; рецепція нефікційного тексту; поетика нефікційного тексту; 821.161.1(476)’06.09(092)