Простір пам’яті у творчості Данути Бічель-Заґнєтової та Галини Яструбецької - Лавринович, Лілія Богданівна; Lavrynovych, Liliia B. (Товариство української літератури при Спілці білоруських письменників, 2015)
У статті здійснено зіставний аналіз поетичних збірок української та білоруської письменниць: Д. Бічель-Заґнєтової «А на Поліссі» та Г. Яструбецької «Поліський пілігрим». Попри наявність спільного мотиву національної пам’яті, авторки по-різному підійшли до його реалізації. У збірці «А на Поліссі» акцент робиться на колективних аспектах переживання минулого, що базується на білоруській історії та територіальній інтегрованості. У «Поліському пілігримі» зображений локальний часопростір приватного спогаду про «малу вітчизну». Проаналізовано окремі елементи поетики збірок.

In the article the comparative analysis of poetry books by the Ukrainian and Bielarussian writers has been performed, namely «And In Polissia» by D. Bichel-Zagnietowa and «The Polissian Pilgrim» by G. Yastrubetska. Despite of the common motif of national memory, present in the books, the authors have different approach to its realization. In the poetry book «And In Polissia», the emphasis is made on the collective aspects of past experience, which are based on the Bielarussian history and territorial integrity, while in «The Polissian Pilgrim» the local time-space of personal memories of «Little Motherland» is depicted. Some peculiar poetics elements of the books have been analyzed.

В статье осуществлен сопоставительный анализ поэтических сборников украинской и белорусской писательниц: Д. Бичель-Загнетовой «А на Полесье» и Г. Яструбецкой «Полесский пилигрим». Несмотря на наличие общего мотива национальной памяти, авторы по-разному подошли к его реализации. В сборнике «А на Полесье» акцент делается на коллективных аспектах переживания прошлого, основанный на белорусской истории и территориальной общности. В «Полесском пилигриме» изображен локальный хронотоп индивидуального воспоминания о «малой отчизне». Проанализированы отдельные элементы поэтики сборников.
Keywords: пам’ять; простір; час; історія; Полісся; фольклорна стилізація; память.; пространство; время; история; Полесье; фольклорная стилизация; memory; space; time; history; Polissia; folklore stylization