Когнітивна метафора і когнітивна метонімія гніву в англомовному кіно дискурсі - Крисанова, Тетяна; Krysanova, Tetiana (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2015)
Розглядаються когнітивна метафора і когнітивна метонімія гніву, характерні для англомовного кінодискурсу. Образний характер кінодискурсу полягає в його здатності оповідати, створюючи символи, які є метафоричними і метонімічними. Когнітивна метафора і метонімія відображають родові та видові ознаки передачі гніву. Серед когнітивних метафор можна відмітити універсальні конвенційні метафори, такі як ГНІВ Є КОНТЕЙНЕР ІЗ КИПЛЯЧОЮ РІДИНОЮ, ГНІВ Є ВОГОНЬ, ГНІВ Є СУПЕРНИК У БОРОТЬБІ, ГНІВ Є ДИКА ТВАРИНА, ГНІВ Є СТИХІЯ, ГНІВ Є СИЛА, ГНІВ Є БОЖЕВІЛЛЯ і специфічні, виділені в кінодискурсі, – ГНІВ Є ХОЛОД, ГНІВ Є КОМАХА, ГНІВ Є БІЛЬ, ГНІВ Є ПЕРЕПОНА, ГНІВ Є ПОТОЙБІЧНА СИЛА. До когнітивних метонімій відносимо метонімії, реалізовані вербально та кінематографічно або тільки кінематографічно, – ТЕМРЯВА, СТИХІЙНІ ЯВИЩА, ВИБУХ, ПОВЕДІНКА ЛЮДИНИ В ГНІВІ Є ПОВЕДІНКА БОЖЕВІЛЬНОЇ ЛЮДИНИ. Зазначені метафори і метонімії ґрунтуються на фізіологічних, психологічних і поведінкових особливостях людини, яка переживає гнів.The article examines anger cognitive metaphor and cognitive metonymy characteristic for English cinema discourse. Imaginary nature of cinema discourse lies in its ability to narrate, creating characters that are metaphorical and symbolic. Cognitive metaphor and metonymy reflect the generic and specific features of anger. Among the cognitive metaphors one can mention universal conventional metaphors such as ANGER IS CONTAINER WITH BOILING LIQUID, ANGER IS A FIRE, ANGER IS A RIVAL IN A STRUGGLE, ANGER IS A WILD ANIMAL, ANGER IS NATURE, ANGER IS FORCE, ANGER IS MADNESS and specific, identified in cinema discourse, ANGER IS COLD, ANGER IS AN INSECT, ANGER IS PAIN, ANGER IS THREAT, ANGER IS EVIL SPIRIT. Cognitive metonymy in cinema discourse is realized verbally and cinematic or only cinematic – DARKNESS, NATURAL DISASTER, EXPLOSION, HUMAN BEHAVIOR IN ANGER IS THE BEHAVIOR OF A CRAZY PERSON. The defined metaphors and metonymies are based on physiological, psychological and behavioral characteristics of a person who is experiencing the emotion of anger.
Cognitive Metaphor and Cognitive Metonymy of Anger in English Cinema Discourse
Keywords: гнів; емоція; кінoдискурс; когнітивна метафора; когнітивна метонімія; anger; cinema discourse; cognitive metaphor; cognitive metonymy; emotion