Соціолінгвістичні та лінгвокультурні особливості англомовних шлюбних оголошень - Цимбалюк, Вікторія Валеріївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Наукова розвідка присвячена лінгвістичному аналізу англомовних шлюбних оголошень, розміщених на платформах для знайомств, таких як Tinder та Badoo. У центрі уваги – соціолінгвістичні та лінгвокультурні чинники, які впливають на побудову текстів оголошень, формування комунікативних стратегій їхніх авторів та адаптацію під цифрове середовище. Дослідження зосереджене на вивченні англомовних шлюбних оголошень як унікального соціолінгвістичного та лінгвокультурного феномену, що поєднує лінгвістичні, культурні та соціальні аспекти комунікації. Шлюбні оголошення являють собою специфічний дискурсивний жанр, який відображає не лише мовленнєві практики, але й соціокультурні стереотипи, цінності та норми, притаманні суспільству. Лінгвістичний аспект дослідження включає аналіз шлюбних оголошень як текстуальних структур, а також стилістичних засобів, виявлених у них, та комунікативних стратегій, характерних для цього виду текстів. Оголошення аналізуються з позиції синтаксичної організації, лексико-семантичного наповнення та прагматичного функціонування, що дозволяє розкрити механізми конструювання індивідуальної ідентичності та презентації бажаного партнера. Особлива увага приділяється засобам позитивної самопрезентації, що є невід’ємною частиною цього дискурсу, а також використанню мовних інструментів для формування привабливого іміджу. У ході дослідження застосовано методи критичного дискурс-аналізу, наративного аналізу та лінгвістичного розбору текстів, що забезпечує комплексний підхід до аналізу об’єкта. Робота також акцентує на ролі мовних засобів у відображенні глобальних соціокультурних змін. Зокрема, досліджено, якими були шлюбні оголошення у минулому і як цифрові платформи змінюють характер міжособистісної комунікації, тобто яким чином формується поняття електронного «Я», зокрема в аспекті використання мови для побудови стратегічної взаємодії. Особливу увагу приділено способам репрезентації гендерних ролей комунікантів, віковим особливостям шлюбних оголошень та мультимодальному аналізу шлюбних оголошень, а також соціолінгвістичним особливостям, що відображають взаємозв’язок між мовою, культурою і сучасними тенденціями в особистих стосунках. Аналіз підтверджує, що мовні прийоми у шлюбних оголошеннях є не лише інструментом комунікації, але й засобом адаптації до викликів сучасного цифрового суспільства.
Keywords: шлюбне оголошення; додатки для знайомств; лінгвістичний аналіз; цифрова комунікація; комунікативна взаємодія; позитивна самопрезентація; соціолінгвістичні та лінгвокультурні особливості