Репрезентація епосу скандинавських народів у сучасній культурі - Терещук, Микола Миколайович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У роботі досліджується вплив епосу скандинавських народів на сучасну культуру, зокрема на сучасну літературу, кіномистецтво, музичні твори і візуальні мистецтва. Проаналізовано репрезентацію образів скандинавської міфології у літературній творчості Джона Рональда Руела Толкіна, Ніла Ґеймана, Поула Андерсона. Розглянуто вплив германо-скандинавського епосу на сучасний кінематограф. Здійснено культурологічний аналіз нинішнього музичного мистецтва, яке знайшло новий шлях розвитку завдяки скандинавському епосу і неоязичницьким віруванням. Проаналізовано символічне значення скандинавських рун. Визначено роль скандинавського епосу у формуванні етнічної ідентичності. Продемонстровано місце та значення скандинавського неоязичництва в українській культурі.
Keywords: скандинавський епос; скандинавська міфологія; сучасна культура; скандинавське язичництво; неоязичництво