Сучасний погляд на особливості застосування фізичної реабілітації та елементів комплексної терапії в осіб з ожирінням - Андрійчук, Ольга Ярославівна; Andreychuk, Olga (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
У статті здійснено теоретичний огляд літературних даних, у яких представлено сучасні епідеміологічні дослідження щодо поширеності ожиріння, особливостей перебігу захворювання та складання програм із фізичної реабілітації залежно від ступеня ожиріння. Обґрунтовано необхідність комплесного застосування заходів комплексної терапії, а саме: дієтотерапії й медикаментозної терапії у хворих на ожиріння. Згідно з епідеміологічними дослідженнями, в економічно розвинених країнах у середньому кожна третя людина має масу тіла, що перевершує норму. Серед багатьох факторів, що впливають на розвиток ожиріння, особливе місце займає низький рівень фізичної активності. Визнано, які найбільша перспектива профілактики й лікування ожиріння полягає в розробці програми рухової активності, методів лікувальної фізичної культури, під впливом яких окислювальні процеси в м’язах проходять інтенсивніше, ніж у спокої, що підсилює витрати метаболітів – вуглеводів і жирних кислот. І хоча останнім часом методи лікування та профілактики цього захворювання практично визначені, їхня ефективність й особливість застосування залишаються досить обмеженими. Отже, створення обґрунтованих підходів до застосування фізичної реабілітації в осіб із порушеннями енергетичного обміну є актуальною проблемою й має велике наукове, практичне та соціальне значення. The article is a theoretical review of published data, which presented modern epidemiological study on the prevalence of obesity, disease characteristics and features programming of physical rehabilitation, depending on the degree of obesity. The necessity of complex application of adjuvant therapy, namely, diet and drug therapy of patients with obesity is grounded. According to epidemiological studies in developed countries on average every third person has a weight that exceeds the norm. Among the many factors that influence the development of obesity occupies a special place low level of physical activity. It is recognized that the most promising prevention and treatment of obesity is to develop a program of physical activity, methods of medical physical culture, under the influence of oxidative processes in muscles are stronger than alone, which increases costs metabolites – carbohydrates and fatty acids. Although recent treatments and prevention of this disease is almost defined, effectiveness and feature of their use is very limited. Thus, the establishment of reasonable approaches to physical rehabilitation of patients with impaired energy metabolism is an urgent problem and has great scientific, practical and social importance.
Modern Look at the Features of Rehabilitation and Physical Elements of Combined Therapy in Obese
Keywords: ожиріння; кінезотерапія; дієтотерапія; obesity; kinesitherapy; nutritional therapy