Бінарний концепт NÄHE: результати вільного асоціативного експеременту - Лащук, Оксана Миколаївна (Міжнародний гуманітарний університет, 2025)
Стаття присвячена дослідженню образного складника концепту NÄHE шляхом проведення вільного асоціативного експерименту, що дало змогу встановити специфіку наповнення концепту NÄHE у німецькій мовній свідомості. У ньому взяли участь 100 носіїв німецької мови, представників різних професій і соціальних груп. Вік інформантів – 17–80 років. Рідна мова – німецька. Результати тестування розділилися на чотири групи залежно від емоційного (wohlfühlend, fröhlich, mitfühlend, warmherzig, einfühlsam, kuschelig, Wohlgefühl, Fröhlichkeit, Freude), інтелектуального (Intelligenz, Gemeinsamkeit, Erfolg, unbeschwert), фізичного (Kontakt, Körperberührung, Sex, Umarmung, Hilfsbereitschaft, Partnerschaft) й духовного (Heiligkeit, Vertrauen, Menschlichkeit, harmonisch, sicher, geborgen, hoffnungsvoll, glücklich) досвіду. Найбільша кількісна репрезентація – це «Liebe» (любов) 68 %, «Familie» (сім’я) 58 %, «Freunde» (друзі) 57 %. Це свідчить про важливу цінність для носіїв мови та сприймається як невід’ємний атрибут щасливого існування людини в суспільстві. На основі аналізу безпосередніх асоціативних реакцій інформантів на ім’я концепту здійснено верифікацію моделі концепту з подальшим розподілом на чотири рівні особистісного простору (Я-світ/ Ich-Welt 16 %, Спів-світ/ Mit-Welt 75%, Навколо-світ/ Um-Welt 6%, Чужо-світ/ Fremd-Welt 3 %). Метафоричність близькості втілює локативний образ домівки, гнізда, батьківщини (Haus, Umhaus, Zuhause, Wohnung, Nest, Heimat); природи (Boden, Luft, Wasser, Meer, Wälder, Strand); теплові образи: тепло/Wärme, сонце/Sonne, сонячні промені/Sonnenstrahlen, ясність/Helligkeit, світло від свічі/Kerzenschein, вогонь/Feuer, камін/Kamin, світло/Licht, які продукують не лише тепло, а й світло.
Keywords: бінарний концепт; когнітивна метафора; рівні особистісного простору; образний складник; 811.112.2’373.612.2