Методологічні засади професійної діяльності майбутніх тренерів-викладачів - Сватьєв, А.; Svatyev, А. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2012)
Актуальність, теоретична та практична значущість проблеми підготовки до професійної діяльності майбутніх тренерів-викладачів зумовили вибір предмета дослідження. Методологічними засадами дослідження визначено на філософському рівні теорію пізнання – положення про взаємообумовленість теорії та практики, ідеального й матеріального – основні форми буття матерії, філософські положення про єдність, взаємозв’язок предметів, явищ і процесів об’єктивної дійсності; закони й категорії діалектики та формальної логіки; на загальнонауковому рівні – теорію систем та системного підходу; теорію діяльності й діяльнісного підходу; на конкретно-науковому рівні – концепцію професійного розвитку, дидактичні закони йзакономірності, принципи, положення про цілісність педагогічної діяльності. Choice of the research object was based on topicality, theoretical and practical importance of future teaching trainers’ preparation to professional activity. Through methodological principles the following is defined: on philosophical level: cognition theory, statement about interrelation of theory and practice, ideal and material, philosophical statements about unity and interconnection of objects, events and processes of objective reality, laws and categories of dialectics and formal logics on a general scientific level: systems theory and systematic approach, theory of activity and active approach, on a concrete-scientific level: concept of professional development, didactic laws and regularities, principles and statements about integrity of pedagogic activity.
Methodological Basics of Future Teaching Trainers’ Professional Activity
Keywords: методологія; підготовка тренерів-викладачів; професійна діяльність; methodology; teaching trainers’ preparation; professional activity