Формування механізму оподаткування нерухомого майна в Україні - Бобох, Наталія Миколаївна; Boboh, Natalia (Львівський національний університет імені Івана Франка, 2011)
Дисертація присвячена поглибленню теоретичних положень і розробленню практичних рекомендацій щодо формування механізму оподаткування нерухомого майна в Україні із врахуванням світового досвіду. З цією метою уточнено поняття “нерухомість” та “нерухоме майно” в контексті оподаткування. Обґрунтовано сутність і структуру механізму оподаткування нерухомого майна та розроблено підходи щодо його побудови в Україні. На основі проведеного аналізу в роботі з’ясовано основні тенденції справляння податків на нерухоме майно в Україні (плата за землю та оподаткування операцій із нерухомим майном), визначено основні чинники, що впливають на формування механізму оподаткування нерухомості в нашій державі, виділено проблемні аспекти в оподаткуванні нерухомого майна, що потребують удосконалення.

The dissertation is devoted to extending of the theoretical principles and treatment of practical recommendations concerning forming the mechanism of real estate taxation in Ukraine in view of the world experience. Nature and structure of real estate taxation mechanism were proved and approaches concerning it construction in Ukraine were developed. Based on the realized analysis principal trends of collecting real estate taxes in Ukraine (the land tax and real estate operations taxation) were clarified, main factors which have the effect on forming of real estate taxation mechanism in our state were determined, problem aspects in real estate taxation which require improvement were emphasized. The mechanism of real estate taxes application in foreign countries was investigated, main directions of real estate taxation processes optimization in Ukraine were proposed. The results of real estate tax implementation in Ukraine on the basis of tax code were forecasted. The own model of real estate taxation was proposed.
Forming of Mechanism of Real Еstate Taxation in Ukraine
Keywords: податок на нерухомість; нерухоме майно; податок на нерухоме майно; механізм оподаткування нерухомого майна; real estate; real estate tax; mechanism of real estate taxation