Вплив сімейного виховання на розвиток мотивації до успіху у дітей та підлітків - Сухецька, Тетяна Василівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Метою дослідження було виявити вплив сімейного виховання на розвиток мотивації до успіху у дітей та підлітків. У першому розділі здійснено теоретичний аналіз ключових понять дослідження: «сімейне виховання», «стиль виховання», «батьківсько-дитячі відносини», «мотивація», «мотивація до успіху» та «мотивація уникнення невдачі». Розглянуто різновиди сімейних структур і виховних стилів, проаналізовано теоретико-методологічні підходи до вивчення мотиваційної сфери дитини і підлітка в контексті сімейного середовища. Другий розділ присвячено емпіричному дослідженню з використанням методик Т. Елерса, А. Реана, А. Варги та В. Століна, О. Мерзлякової. Опитано 30 дітей (15 молодших школярів та 15 підлітків) і 30 їхніх батьків. Проведено кількісний і якісний аналіз зв’язку між стилем виховання, батьківськими установками та рівнем мотивації до досягнення. У третьому розділі представлено авторську програму для батьків з формування демократичного стилю виховання та розвитку мотивації у дітей. Вона базується на результатах попередньої діагностики й охоплює ключові аспекти взаємодії з дітьми та підлітками: позитивну комунікацію, саморегуляцію та емпатію. За результатами дослідження зроблено висновки про значущість демократичного сімейного клімату для розвитку мотивації до успіху та надано практичні рекомендації для психологів і батьків щодо корекції виховних підходів.
Keywords: сімейне виховання; мотивація до успіху; підлітковий вік; ранній шкільний вік; мотивація; страх невдачі