Ведення мисливського господарства у філії «Ківерцівське лісове господарство» ДП «Ліси України» - Мельник, Вадим Миколайович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
Мисливське господарства України розвивається згідно з загальносвітовими тенденціями збалансованого природокористування, зовнішньополітичним напрямком держави та підписаними нею міжнародними угодами і конвенціями, що стосуються охорони навколишнього природного середовища, зокрема фауни. Проблеми реформування мисливського господарства та його розвитку стали нагальними у зв’язку з падінням чисельності основних мисливських видів тварин за останні п’ятнадцять років. Нами було досліджено та проаналізовано ведення мисливського господарства у філії «Ківерцівське лісове господарство» ДП «Ліси України» за 2020–2023 рр., зокрема було досліджено динаміку чисельності мисливських тварин, біотехнічні заходи, які проводяться на підприємстві та забезпечення охорони мисливських угідь. У першому розділі наводяться загальні поняття щодо обліку та оцінки мисливських ресурсів, методів вивчення запасів кормів та кормової ємності лісових угідь, методи обліку чисельності мисливських тварин. Другий розділ містить характеристику об’єкта дослідження, а також основні положення методики досліджень та природно-кліматичні умови регіону досліджень. Третій розділ містить оцінку ведення мисливського господарства у філії «Ківерцівське лісове господарство» ДП «Ліси України» та проведення біотехнічних заходів. Робота виконана на 52сторінках друкованого тексту, містить 5 таблиць, проілюстрована 7 рисунками. Загальні висновки з проведених досліджень наведені в кінці роботи, перед списком використаної літератури (37 джерел).
Keywords: мисливське господарство; біотехнічні заходи