Михайло Драгоманов : між двома літературами - Куца, Ольга; Kutsa, Olha (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2008)
Охарактеризовано українсько-російські літературні відносини 60−80-х рр. ХІХ ст., у центрі яких перебував М. Драгоманов. Висвітлено його літературнотеоретичні пошуки, окреслені ним шляхи розвитку української літератури в напрямі європеїзації. Проаналізовано причини недооцінки М. Драгомановим національної літератури, його погляди на проблему двомовності творчої інтелігенції. The article deals with the Ukrainian-Russian literary relationships during the 60−70th years of the XIXth century. M. Drahomanov was an active participant of the relationships and strained them. The article characterizes M. Drahomanov ’s literary-theoretical searchings and the ways of the development of the Ukrainian literature towards Europeization defined by the scientist. The reasons of M. Drahomanov’s underestimation of the national literature and point of view to the problem of the creative intelligentsia are analyzed.
M. Drahomanov: Between two Literatures
Keywords: європеїзація; Europeization; українсько-російські літературні відносини; the Ukrainian – Russian literary relationships; „общеруська” література; „obshcherus ’ka” literature; літературні теорії; literary theories