Вплив хронотипу на сприйняття часових проміжків обстежуваних осіб у різний період доби - Швайко, Світлана; Дмитроца, Олена; Журавльов, Олександр; Shvayko, Svitlana; Dmytrotsa, Оlena; Zhuravlov, Оleksandr (Східноєвропейський Національний університет імені Лесі Українки, 2015)
Вивчено рівень сприйняття коротких часових відрізків осіб юнацького віку з різним типом добової активності. Встановлено, що сприйняття часових відрізків різної тривалості в обстежуваних осіб з різним хронотипом залежить від пори доби. У вранішній період доби результати дослідження виявилися більш точнішими у групі «жайворонків»; серед обстежуваних осіб цієї групи не виявилось осіб, які б переоцінили заданий часовий відрізок. В обідню пору при сприйнятті коротших часових відрізків коефіцієнт точності був вищим у підгрупі, яку складали «жайворонки»; триваліші часові відрізки «сови» оцінили з більшою точністю. У вечірню пору доби коефіцієнт точності при сприйнятті різних часових відрізків був вищим у групі «сов»; серед «жайворонків» більшість осіб недооцінювали заданий проміжок часу. In article were studied the perception of short time intervals by adolescents with different types of daily activity. We established that the perception of time intervals of varying duration in persons with different types of daily activity depends on the time of day. In the morning results of the investigation were more accurate in the «lark» group, there weren’t people who have overestimated the specified time interval in this group. At lunchtime, the accuracy rate of shorter time intervals perception was higher in the «larks» subgroup; «owl» rated with greater accuracy longer time intervals. In the evening accuracy rate of different time intervals perception was higher in the «owls» group; most people in the «lark» subgroup underestimated the preset time intervals in the evening.
The Impact of Chronotype on Time Intervals Perception in Various Day Parts.
Keywords: хронотип; «жайворонки»; «сови»; період доби; часові проміжки; chronotype; «larks»; «owl»; day parts; time intervals