Західнополіська діалектологія - Аркушин, Григорій Левкович; Arkushyn, G. V. (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2012)
“Західнополіська діалектологія” призначена для студентів спеціальності “Українська мова і література” як додатковий посібник для поглибленого вивчення особливостей говірок території Західного Полісся. Схарактеризовані всі мовні рівні західнополіських говірок, особлива увага звернута на питання, які стисло або недостатньо викладені в інших посібниках (“Соціальні діалекти”, “Функціонування онімів у говірковому оточенні” та ін.). Більшість прикладів узято зі зв’язного мовлення поліщуків, на основі яких студенти повинні зробити узагальнення та висновки. Для студентів Волинського національного університету імені Лесі Українки (ВНУ), Рівненського державного гуманітарного університету (РДГУ), Брестського державного університету імені Олександра Пушкіна (БрГУ), Університету Марії Кюрі-Склодовської (UMCS) та Люблінського Католицького університету (KUL), а також усіх, хто цікавиться народною мовою. "Western Polesye dialectology" is intended for the students of "Ukrainian and literature" as an additional manual for study of features of manners of speaking of territory of Western Polesye. Analysed all language levels of manners of speaking, the special attention displaces on questions that is briefly or not enough expounded in other manuals ("Social dialects", "Functioning taken away in surroundings" of manner of speaking and other). Most examples are taken from the coherent broadcasting of Polesye on the basis of that students must do generalization and conclusions. For the students of the Volyn national university (ВНУ), Rivne state humanitarian university (РДГУ), Brest state university of the name of Aleksandr Pushkin (БрГУ), University UMCS and KUL, and also all, who is interested in a folk language.
Keywords: Західне Полісся; Western Polesye; діалектологія; діалектографія; діалектизми; особливості говірок; dialectology; dialectograph; features of dialects