Словник-довідник анормативів як засіб удосконалення культури професійного мовлення майбутнього вчителя - Федчук, Лілія; Fedchuk, L.I. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
У статті досліджується проблема формування нормативного мовлення майбутніх учителів початкових класів. Її актуальність визначається потребою держави у кваліфікованих педагогах з високим рівнем комунікативних умінь. Пропонується один з ефективних шляхів удосконалення професійного мовлення вчителя – робота зі словником-довідником ненормативних слів і словосполучень. Обґрунтовується доцільність його застосування, описується методика укладання та прийоми використання на заняттях з методики навчання української мови, сучасної української мови та української мови за професійним спрямуванням. Особлива увага приділяється алгоритму діяльності студентської пошуково-дослідницької групи з виявлення типових помилок у мовленні практикантів, учителів і викладачів, маркування дібраного негативного мовного фактажу відповідно до типів мовленнєвих помилок та оформлення результатів роботи у вигляді словника-довідника. Детально описується методика використання укладеного словника на культуромовних п’ятихвилинках шляхом застосування таких прийомів роботи, як «Лікнеп» (ліквідація неправильностей), «Дуель», «Усуваємо з педагогічної ниви камені спотикання», «Я знаю, чому так, а не інакше», «Решето».In the article the problem of formation of normative speech in future primary school teachers is studied. Its relevance is determined by the needs of the qualified teachers with a high level of communication skills. The article offers one of the most effective ways to improve the professional speech culture of the teacher – the work with the dictionary-handbook of non-normative words and phrases. It substantiates its expediency, describes the methods of compiling, the techniques of its use at the lessons of teaching methodology Ukrainian language, the modern Ukrainian language and the Ukrainian language for professional orientation. The particular attention is paid to the algorithm activity of students’ searching and researching team for identifying typical speech errors in speech trainees, teachers and lecturers, marking negative-written language units according to the types of speech errors and writing down the results in the form of a dictionary-reference book. The method of using the established dictionary at the cultural linguistic five minutes drills with using such techniques as " Elimination of inaccuracy”, "Duel," "Eliminating from the educational fields the stumbling stones," "I know why so and not otherwise" "Sieve" are described in details.
The dictionary-handbook of non-normative words and phrases as means of improving the professional speech culture of the future teacher.
Keywords: культура мовлення; speech culture; нормативність; норми української літературної мови; ненормативні одиниці мови (анормативи); словник-довідник; norms of the Ukrainian literary language; non-normative language unit; dictionary-handbook; normativity