Істина як філософська категорія в творчому доробку Тараса Шевченка і Лесі Українки - Жванія, Людмила Вікторівна; Zhvaniia, Liudmyla V. (Київський національний університет імені Т.Г. Шевченка, 2014)
У статті розкрито особливості потрактування категоріального поняття «істина» у творчості Тараса Шевченка і Лесі Українки. Проаналізовано низку спільних та відмінних рис художнього осмислення категорії істини кожним із митців.

This article shows the specifics of the interpretation of the concept "truth" in the works of Taras Shevchenko and Lesya Ukrayinka. The author analyses a number of common and distinctive features of the understanding of the above-cited concept by each of the two artists.
Truth as a philosophical category in the creative works of Taras Shevchenko and Lesia Ukrainika
Keywords: truth; prophecy; Shevchenko; Lesia Ukrainka; light; love; істина; вище Благо; свобода духу; пророцтво