Аналіз туристичної привабливості України на прикладі порівняння регіонів - Єрко, Ірина; Курочка, Ольга; Ierko, Irina; Kurochka, Olga (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
Проаналізовано основні аспекти формування туристичної привабливості регіону. Основне завдання статті – аналіз стану туристичного ринку України, рівень послуг та туристичних потоків, визначенне головних переваг та недоліків у секторі туристичної привабливості. Опрацьовано дані Всесвітньої туристської організації та Звіти щорічного економічного форуму. Вивчено головні фактори впливу на формування туристичної привабливості регіону. Проаналізовано праці науковців, котрі займалися дослідженням цієї теми на прикладі окремих регіонів і країни в цілому. Визначено головні проблеми, які заважають стабільному розвитку туризму в Україні. Розглянуто та досліджено інфраструктуру основних туристичних регіонів. Визначено кількість закладів розміщення та ресторанного господарства, закладів дозвілля й розваг, загальний дохід від цих підприємств, а також стан транспортної інфраструктури. Названо визначні місця для відпочинку та середній рівень цін, а також розроблено рекомендації щодо вдосконалення розв’язання наявних проблем і підвищення ефективності від функціонування закладів з обслуговування туристів. Анализируются основные аспекты формирования туристической привлекательности региона. Основная задача статьи – анализ туристического рынка Украины, уровня услуг туристических потоков, определение главных преимуществ и недостатков в секторе туристической привлекательности. Поддавали обработке данные Всемирной туристской организации и отчеты ежегодного экономического форума. Изучаются основные факторы влияния на формирование туристической привлекательности региона. Анализируются труды ученых, занимавшихся исследованием данной темы на примере отдельных регионов и страны в целом. Определяются главные проблемы, которые мешают стабильному развитию туризма в Украине. Рассматривается и исследуется инфраструктура основных туристических регионов. Определяется количество средств размещения и ресторанного хозяйства, учреждений досуга и развлечений, общий доход от данных предприятий, а также состояние транспортной инфраструктуры. Указаны достопримечательности для отдыха и средний уровень цен, а также разработаны рекомендации по совершенствованию существующих проблем и повышению эффективности от функционирования учреждений по обслуживанию туристов. The basic aspects of region’s tourist attractiveness are analyzed. The main purpose of the article is analysis of Ukraine tourist market, the level of services and tourist flows, determination of main advantages and disadvantages in segment of the tourist attractiveness. World Tourism Organization’s data and Annual Economic Forum’s reports are processed. The primary factors of influence on region’s tourist attractiveness are examined. The works of scientists who were engaged in the study of this topic on the example of individual regions and the country as a whole are analyzed. The main problems that hinder the sustainable development of tourism in Ukraine are identified. The infrastructure of major tourist regions is considered and researched. The number of accommodation establishments and restaurants, leisure facilities and entertainments, the total revenue from these enterprises, as well as the state of transport infrastructure are determined. The places of interest and average prices are determined. Recommendations for solving existing problems and increasing the efficiency of the operation of tourist facilities are developed.
Analysis of Tourist Attractiveness of Ukraine by Comparing Regions
Keywords: туризм; UNWTO; туристична привабливість; туристичні потоки; інфраструктура; міжнародний ринок; рейтингова оцінка; суб’єкти туристичних послуг; tourism; tourist attraction; tourist flows; infrastructure; international market; rating; subjects of tourist services