Корекція агресивної поведінки дітей молодшого шкільного віку з порушеннями інтелектуального розвитку - Михалевська, Софія Сергіївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Дослідження присвячене проблемі корекції агресивної поведінки дітей молодшого шкільного віку з порушеннями інтелектуального розвитку. У магістерській (кваліфікаційній) роботі проаналізовано основні наукові підходи до визначення сутності та причин виникнення агресивної поведінки дітей молодшого шкільного віку з порушеннями інтелектуального розвитку та визначено теоретичні основи корекції агресивної поведінки. Доведено, що на виникнення та розвиток агресивної поведінки у дітей молодшого шкільного віку з порушеннями інтелектуального розвитку впливають такі фактори, як низький рівень сформованості моральних уявлень, відсутність навичок самоконтролю, недостатня соціальна адаптація, умови виховання в сім’ї, а також професія та рівень освіти батьків. Розроблено програму тренінгу корекції агресивної поведінки дітей молодшого шкільного віку з порушеннями інтелектуального розвитку, основними завданнями якої стали: навчання способів регуляції емоційних станів, розвиток уміння аналізувати свій внутрішній стан та стан інших дітей, навчання дітей конструктивних форм спілкування, поведінкових реакцій, зняття деструктивних елементів у поведінці, розвиток адекватного рівня самоконтролю, формування моральних уявлень. Визначено ефективність такої програми шляхом статистичного аналізу.
Keywords: агресивність; агресивна поведінка