Оцінка радіоекологічної ситуації в північних районах Рівненської області - Голуб, Сергій Миколайович; Голуб, Валентина Олександрівна; Голуб, Геннадій Сергійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2021)
Проаналізувавши наведені дані, можна сказати, що радіоекологічна ситуація в контрольованій зоні Рівненської області залишається напруженою. Що свідчить про потребу в постійному контролі за радіологічного ситуацією, створення розвиненого радіаційного контролю за рівнем забруднення об’єктів навколишнього середовища радіонуклідами. З метою зниження радіаційного впливу на організм людини, населенню району можна запропонувати слідуюючі контрзаходи, що до зменшення вмісту радіонуклідів: застосування найбільш ефективних засобів кулінарної та технологічної обробки харчових продуктів; збір ягід та грибів можна проводити тільки на ділянках, для яких с дозвіл відповідних лісгоспів; при випасанні ВРХ та сінокосінні забороняється використання лісових і природних кормових угідь, сформованих на торфоболотних ґрунтах; у практиці землеробства важливо застосувати агротехнічні заходи: обробіток ґрунту; розміщення культур; вапнування кислих ґрунтів.
Keywords: радіологічна ситуація; ЧАЕС; Рівненська область; Західне Полісся