Знахідка Drosera rotundifolia L. біля озера Святого (Хмельницька область) - Скакальська, Ольга; Коніщук, Василь; Сасюк, Андрій; Більовський, Олексій; Мнюх, Олександр; Skakal’s’ka, Оlga; Konischuk, Vasul’; Sasiuk, Andrii; Bilovskyy, Oleksii; Mnyuh, Oleksandr (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
У статті повідомляється про знахідку Drosera rotundifolia L. у межах заболочених берегів території гідрологічної пам’ятки природи загальнодержавного значення – озера Святе, що увійшла в НПП «Мале Полісся» Хмельницької області. Наведено результати геоботанічних, фітоценотичних досліджень, екології місцезростання виду. Рослинність представлено формаціями Sphagneta magellanicum, Sphagnetа cuspidatum, які утворюють асоціації Sphagnum magellanicum + Carex rostrata + Sphagnum cuspidatum + Ledum palustre + Calla palustris + Drosera rotundifolia. Висвітлено дані про чисельність особин у ценопопуляції на моніторинговій території. Отримані дані засвідчують сприятливі умови для подальшого розвитку та самопідтримання популяцій у ценозі. Також виявлено зростання Scheuchzerіa palustris L., яка занесена до Червоної книги України.Study and Protection of «carnivorous» plants in Ukraine is an important issue. These unusual species of plants have not been studied and can not only reduce the number of populations and disappearing on a global scale. The article reports the discovery of Drosera rotundifolia L. within the territory of the coast wetlands hydrological nature reminder of national importance «Lake» saints», included in the NPP «Small Polesie» Khmelnitsky region. The results presented geobotanical, phytocenotic research ecology habitat species. The vegetation is represented by formations Sphagneta magellanicum, Sphagneta cuspidatum, which form the аssociation of Sphagnum magellanicum + Carex rostrata + Sphagnum cuspidatum + Ledum palustre + Calla palustris + Drosera rotundifolia. Covered data on the number of individuals in populations at the monitoring site. The findings suggest that favorable conditions for further development and self-sustaining populations in cenosis. Also noted habitat Scheuchzeria palustris L., which is listed in the Red Book of Ukraine.
Drosera Rotundifolia L. Finding the Holy Lake (Khmelnytsky Region). S
Keywords: фітоценоз; асоціація; Drosera rotundifolia L.; гетеротрофний вид; гелофіт; чисельність; структура; phytocoenosis; association; Drosera rotundifolia L; heterotrophic species; size; structure; heliofit