Ритуал Хрещення дитини з позицій фреймової семантики - Дунаєвська, Ольга Валеріївна; Dunayevska, O. V. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
У статті розкрито особливості трактування типової ситуації «Хрещення дитини» в термінах когнітивної лінгвістики та поетапний опис її елементів. Запропоновано структуру типової ситуації «Хрещення дитини», яка передбачає наявність релігійного та світського компонентів. Обидва складники отримують інтерпретацію в межах фреймової семантики. Універсальним інструментарієм для опису подій типової ситуації «Хрещення дитини» є фрейм. Зміст релігійного складника описано із залученням схеми акціонального фрейму як базового з різними комбінаціями схем. Елементи світської складової частини відображено за допомогою схем стану відповідних акціональних фреймів. Дослідження здійснено на матеріалі релігійних текстів англіканської конфесії. The article deals with the study of the typical situation of «Infant Baptism» peculiarities in terms of cognitive semantics and highlights the gradual description of its elements. The article offers the structure of the typical «Infant Baptism» situation that presupposes the division on religious and public components. Both components receive the interpretation in terms of frame semantics. Basic type of event organization in typical situation of «Infant Baptism» is frame. Religious component of the typical situation of «Infant Baptism» content is described with the help of actional frame with different schema variations. The elements of public component are analyzed with the help of different schemas of state. The research concerns the materials of religious Anglican texts.
Infant Baptism Ritual from Frame Semantics Perspectiv
Keywords: когнітивна лінгвістика; linguaculturology; релігійний ритуал; religious ritual; Хрещення дитини; religious discourse