Багаторічний (1950−2024 рр.) режим випадання опадів на метеостанції Маневичі (Волинська область, Україна). - Павловська, Тетяна Сергіївна; Бондарчук, Сергій Петрович (Vydavatelské skupiny „Scientific Perspectives“, 2025)
У статті подано огляд наукових джерел про дослідження мінливості режиму випадання опадів в різних регіонах світу, в Україні та на Волині, зʼясовано тенденції багаторічної (1950−2024 рр.) динаміки коливань річних, сезонних, місячних сум опадів на метеостанції Маневичі, що у східній частині Волинської області (Україна). Визначено спрямування та статистичну значущість лінійних трендів досліджуваних метеорологічних характеристик. Отримані результати дослідження підтверджують прогнози зміни режиму випадання опадів у західній частині нашої країни, зокрема, в Західному Поліссі: збільшення їх кількості в усі сезони року, особливо в зимово-весняний період.
Keywords: клімат; Волинська область; метеостанція; кількість опадів; режим зволоження; річна сума опадів; глобальне потепління; зміни клімату; Маневичі; опади