Адаптація народного мистецтва (лозоплетіння) до сучасного артринку - Петрина, Ольга Василівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Постановка проблеми. Лозоплетіння є найдавнішим видом декоративно-ужиткового мистецтва, що виникло ще в добу неоліту. Дане ремесло було широко поширеним і на українських землях. Найбільшої популярності мистецтво плетіння зазнало в ХІХ столітті, під час масового відкриття комбінатів та майстерень, у яких виготовляли різноманітну тару для транспортування та зберігання товару [1, 4]. На фоні тривалого виготовлення даної продукції в людей закріпилась думка, що лозоплетіння – це лише виготовлення кошиків, скринь та меблів, однак, на даний час вироби з лози стають все більше затребувані, а лозоплетіння набуває нової актуальності на арт-ринку, що спонукає до вивчення та втілення його у нових формах, виробах, конструкціях
Keywords: лозоплетіння; сучасне мистецтво; ремесло; творчість