Актуалізація еталонного змісту матримоніальних ролей перших леді в американському газетному дискурсі - Набокова, Ірина Юріївна; Nabokova, I. Yu. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
У статті встановлено ознаки концепту-еталона ПЕРША ЛЕДІ, актуалізовано засобами мовного втілення матримоніальних ролей перших леді США в американському газетному дискурсі. Матримоніальні ролі розглянуто як вияви МАТРИМОНІАЛЬНОЇ МОДЕЛІ, що є конституентом кластера ідеалізованих когнітивних моделей, які становлять частину складеного прототипу радіальної категорії ПЕРША ЛЕДІ / FIRST LADY. Прототип категорії функціонує як концепт-еталон, що встановлює стереотипи соціальної поведінки представ¬ниць американської лінгвокультури. Виявлено, що матримоніальні ролі перших леді орієнтовані на патріар¬хальні гендерні стереотипи. The paper establishes attributes of the etalon concept FIRST LADY actualized by language means representing the US First Ladies’ matrimonial roles in the American newspaper discourse. Matrimonial roles are analyzed as a manifestation of the MATRIMONIAL MODEL, which is a constituent of the idealized cognitive models cluster. The cluster is part of the radial category FIRST LADY composite prototype. The category prototype functions as an etalon concept, establishing stereotypes of American women’s social behavior. It has been found that First Ladies’ matrimonial roles are oriented toward patriarchal gender stereotypes.
Actualization of the First Ladies’ Matrimonial Roles Etalon Content in the American Newspaper Discourse
Keywords: радіальна категорія; radial category; ідеалізована когнітивна модель; idealized cognitive model; стереотип; stereotype