Вплив фітнес-програм на функціональні можливості серцево-судинної системи студенток - Романюк, Віктор; Голубок, Іванна; Romaniuk, Viktor; Golubok, Ivanna (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2015)
У статті наведено результати оцінювання впливу фітнес-програм на функціональні можливості серцево-судинної системи студенток 1–4 курсів. За допомогою системи другого покоління Polar Team 2 Pro досліджено тренувальне навантаження під час заняття такими напрямами фітнесу, як інтервальне тренування, стретчинг+прес, афроджаз, високоінтенсивне тренування. Розширено уявлення про вплив досліджуваних фітнес-програм на реакцію ССС та енерговитрати. Установлено, що найбільший вплив на ССС й енергообмін має інтервальне тренування, за ним – високоінтенсивне та афроджаз, найменший вплив – під дією стретчингу. Виявлено відсоток тривалості всіх зон інтенсивності в кожній із програм. Результати досліджень можуть використовуватися фахівцями для вдосконалення фітнес-занять, оптимізації тренувального впливу на серцево-судинну систему, для розподілу тривалості занять у необхідних зонах інтенсивності та для підтримки оздоровчого ефекту занять. The article presents the results of impact assessment of fitness programs on the functionality of the cardiovascular system of students of 1–4 courses. With the help of the second generation of Polar Team 2 Pro the training load during fitness sessions was researched in following areas: Interval training, Stretching + Abdominals, Afro-Jazz, High impact. In the article the concept of the cardiovascular system directly during classes was expanded. The results of the study of influence of each fitness program at CVS and reaction greatest impact on energy consumption and energy exchange CVS provides interval training, followed by high impact and Afro-Jazz, stretching from the least impact. Discovered percentage of the length of time the intensity of all zones in each of the programs. According to the research results obtained, they can be used by specialists to optimize and improve fitness classes, improving training effect on the cardiovascular system, for the distribution of duration of classes in areas required to maintain the intensity and health effect studies.
The Influence of Fitness Programs on Functionality of Cardiovascular System of Students
Keywords: серцево-судинна система; інтервальне тренування; стретчинг+прес; афроджаз; високоінтенсивне тренування; cardiovascular system; Interval training; Stretching + Abdominals; Afro-Jazz; High impact