"Дух весняного лісу" : текстильне панно в змішаній техніці - Павельчук, Ірина Михайлівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У кваліфікаційній роботі здійснено дослідження природних мотивів у декоративному текстилі України кінця XX століття. Проведено аналіз образу лісу у творчості волинських художників образотворчого і декоративного мистецтва. Особливу увагу приділено авторському створенню текстильного панно на тему “Дух весняного лісу” за допомогою абстрактних форм. Проблема відображення складних філософських тем в сучасному мистецтві є недостатньо вивченою темою в іноземних та українських джерелах та лишається актуальною насьогодні. У кваліфікаційній роботі роботи відображена лірична тема в контексті різних текстильних матеріалів і технік. Новизна дослідження полягає у відображенні природніх мотивів поєднанні традиційної техніки вишивки з сучасними модерними техніками текстилю. технік з сучасними методами з природними мотивами Мета роботи полягає у розробці декоративного панно на тему «Дух весняного лісу» та аналізі теми природи у декоративному текстилі в творчості художників кінця XX ст., дослідженні образу лісу у творах художників Волині. У розділі 1 розкрито розвиток текстильного мистецтва України кінця ХХ ст., досліджено розвиток природних мотивів у творчості митців образотворчого і декоративного мистецтва. Проаналізовано образ лісу у творчості художників Волині, зокрема у живописі та декоративному мистецтві Про відображення образу лісу на колір, форму для створення композиції кваліфікаційної роботи. У розділі 2 на основі теоретичного дослідження розроблено концепцію художнього твору, обрано композиційні рішення, підібрано кольорові співвідношення, матеріали та техніку виконання і створено текстильне панно на тему «Дух весняного лісу» в матеріалі. Робота виконана у змішаній техніці, зокрема, текстильного колажу, вишивки, розпису.
Keywords: природа; панно; мистецтво; текстиль; аплікація; ліс