Речевая деятельность девушек-курсантов академии федеральной службы исполнения наказаний (ФСИН) России как фактор формирования их профессиональной компетентности - Беспалова, Татьяна; Bespalova, Tatiana (Lesya Ukrainka Eastern European National University, 2015)
Анотація. Стаття присвячена дослідженню мовної діяльності дівчат-курсантів. Розкрито особливості їх мовної продукції на предтекстовие рівні, описані лінгвістичні характеристики текстів як продуктів індивідуальної мовної діяльності і психологічні компоненти мовних дій. Показано, що мовна діяльність, будучи репрезентантом особистості, відображає індивідуальні особливості людини. Професія пенітенціарного психолога зумовлює розвиток мовної діяльності дівчат-курсантів, формуючи професійну компетентність майбутніх співробітників внутрішньої служби. Тексти дівчат-курсантів відрізняються заплутаністю, описовістю, логічністю, цілісністю, емоційно насиченими лексичними одиницями з позитивною забарвленістю, езопової спрямованістю висловлювань. При цьому містять граматичні порушення, відображають прояву вольових зусиль, прагнення до осмислення, аналізу і планомірності діяльності. У мовної діяльності дівчат-курсантів виявляються особливості прояву їх особистісних характеристик як в лінгвістичному, так і в психологічному планах, зумовлені розвитком їх розумової, емоційно-вольової, мотиваційно-потребностной сфер, а також умовами формування їх індивідуальності, що може бути свідченням не тільки їх загального освітнього і культурного рівня, але і мовного, що забезпечує формування професійного мовленнєвого становлення. Abstract. The article is devoted to research of the display in the speech of cadet-girls. Peculiarities of their speech are presented at the pretext level, linguistic characteristics of the texts are described as products of individual speech activity and psychological components of their speech operations. Being the representative of the personality, the speech activity is showed to be the reflection of the individual peculiarities of a person. The profession of the penitentiary psychologists predetermines the developing of the speech activity of the cadet-girls, forming the professional competence of the future internal service officials. The texts of the cadet-girls is notable for their complexity, descriptive nature, logicality, completeness, emotionally rich in lexical positively coloured units, egocentric orientation of the expressions. At the same time they involve grammatical mistakes, reflect the display of volitional efforts, an attempt to perception, analysis and systematic activity. The peculiarities of the display of cadet-girls personal characteristics are revealed both in linguistic and in psychological aspects, as they stipulate the developing of their cogitative, emotional-volitional and motivational areas, and the conditions of the forming of their individuality, that may be the illustration not only of their common educational and cultural level, but also that of speech, providing for the forming of the professional speech formation.
Keywords: дівчата-курсанти, співробітники внутрішньої служби, особистість, мовленнєва діяльність, текст, лінгвальні характеристики, психологічні компоненти; cadet-girls, internal service officials, personality, speech activity, text, linguistic characteristics, psychological components