Організація, структура та принципи функціонування польського адміністративного апарату на Волині у міжвоєнний період - Крамар, Юрій Вікторович; Kramar, Yurii V. (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2010)
Стаття висвітлює структуру, функції та повноваження органів державної влади та управління Волинського воєводства періоду Другої Речі Посполитої. Розглянуто правові аспекти функціонування органів виконавчої влади на рівні воєводство-повіт. Зазначено, що загальна адміністрація мала двоступеневу структуру: повітові староства, на чолі яких стояли старости та воєводські управління на чолі з воєводами. Окремим аспектом дослідження є взаємини місцевої адміністрації з тими інституціями державної влади, які не входили до структури воєводської адміністрації та підпорядковувались центральним відомствам (органи державної поліції та військо).

The article highlights the structure, functions and powers of the state administration units of the Volyn province during the Second Commonwealth. We focus our attention on some legal aspects of fuctionning of the executive power on both provincial and regional levels. More precisely, we indicate that the provincial gouvernment had a two-level structure: firstly, regional administration, presided by a starosta, and secondly, provincial administration, headed by a wojewoda. The article also deals with the relations between the provincial gouvernment and some centralised state institutions (i.e. state police and army).
Organization, Structure and Principles of Functionning of the Polish Apparatus in Volyn During the Period Between Wars
Keywords: Волинське воєводство; Volyn province; воєвода; wojewoda; повітове староство; regional administration; староста; starosta