Режим атмосферного зволоження ґрунтів Волині в умовах сучасного клімату - Тарасюк, Ніна Адамівна; Ганущак, Мар’яна; Tarasiuk, Nina A.; Hanushchak, Mariana (Львівський національний університет імені Івана Франка, 2017)
Детально проаналізовано динаміку атмосферних опадів за весь інструментальний період спостережень на території Волинської області на шести метеостанціях. Виявлено відхилення в показниках суми опадів у багаторічному режимі і щодо кліматичної норми. За весь період спостережень на території області річна сума опадів характеризується значними коливаннями. Найбільше опадів зареєстровано 2008 р. (779 мм), найменше –1961 р. (319 мм). Проаналізовано відмінності атмосферного зволоження за останні роки. З’ясовано, що в умовах сучасного клімату з середини 80-х років ХХ століття спостерігається стійке збільшення річної суми опадів на всій території Волинської області, що спричиняє зміну екологічного середовища формування водного режиму ґрунтів різного гранулометричного складу. Атмосферні опади є джерелом поповнення запасів вологи в ґрунті, обумовлюють вологозабезпеченість рослин. Кількість атмосферних опадів та режим їх випадання часто є причиною виникнення несприятливих умов у рослинництві, садівництві, лісівництві. Охарактеризовано умови атмосферного зволоження за вегетаційний період. Проаналізовано зміни суми атмосферних опадів вегетаційного періоду в різні часові зрізи за даними інструментальних спостережень та опублікованими даними кінця 50-х років минулого століття та початку ХХІ століття в “Агрокліматичних довідниках”. Вирахувано гідротермічний коефіцієнт Селянінова та встановлено його просторово-часові відмінності. Вперше підтверджено прояв кліматичних змін на території дослідження та показано регіональні особливості динаміки атмосферного зволоження. Збільшення річної суми опадів та їх розподіл у теплий період року посилюють ризики активізації деградації ґрунтового покриву, отож виконані дослідження можна широко використовувати у вивченні змін водного режиму та визначення ресурсів вологи у ґрунтах Волинської області. Наведені результати дослідження будуть корисними для практики рослинництва та садівництва в сільському господарстві, а також для лісового господарства, природоохоронних територій, які є осередками збереження біорізноманіття Полісся.

The article a nalyzes in detail the dynamics of atmospheric precipitation for the entire instrumental period of observations in the territory of the Volyn region at six meteorological stations. The deviation in the parameters of the amount of precipitation in the long-term regime and the climate norm are revealed. For the entire period of observations in the region, the annual amount of precipitation is characterized by signifi cant fl uctuations. The highest precipitation was recorded in 2008 (779 mm), the smallest – in 1961 (319 mm). The differences of atmospheric moisture in recent years have been analyzed. It is established that under the conditions of hemodern climates in ce the mid-80s of the twentieth century the rehas been a steady in crease in the annual amount of precipitation throughout the Volyn region, which leads to a change in the environmental environment of the formation of the water regime of soils of different granulometric composition. Atmospheric precipitation is a source of replenish men to moisture in the soil, causing water availability of plants. The amount of atmospheric precipitation and the mode of their fallout are of ten the cause of unfavourable conditions in crop production, horticulture, and forestry. Conditions of atmospheric humidifi cation in the vegetation period are characterized. The changes in the amount of precipitation during the growing season in different time slices are analyzed based on the data of instrumental observations and published data of the late 50 of the last century and the beginning of the 21 century in the Agro-climatic reference books. Hydrothermal coeffi cient of Selyaninov is calculated and its spatial and temporal differences are established. For the fi rst time, the manifestation of climatic changes in the study area and the regional features of the dynamics of atmospheric humidifi cation are shown. The increase in the annual amount of precipitation and its distribution in the warm period of the year in creases the risks of intensifying soil degradation, and therefore the research can be widely used in the study of changes inwater regime and the determination of moisture sources in the soils of the Volyn region. There sultsof the study will be useful for the practice of plant growing and horti culture in agriculture, as well as for forestry, protected areas, which are the canters for the conservation of Polissya biodiversity.
Mode of atmospheric connection of soil Volynes in the modern climate conditions
Keywords: атмосферні опади; гідротермічний коефіцієнт Селянінова; глобальні й регіональні зміни клімату; вегетаційний період; precipitation; long-term dynamics; global and regional climate changes; vegetation period; hydrothermal coeffi cient of Selyaninov; dry period duration