Шляхи оптимізації фізичного виховання учнів перших класів - Завацька, Лідія; Ільків, Оксана; Дяків, Софія; Zavatska, Lidiya; Ilkiv, Oksana; Dyakiv, Sofiya (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2020)
У cтатті обґрунтовано необхідність співпраці сім’ї й школи в оптимізації фізичного виховання як важливої умови забезпечення достатнього обсягу рухової активності учнів та формування в них інтересу й потреби до занять фізичною культурою та спортом. На основі аналізу літературних джерел й соціальної практики відзначено, що уроки фізичної культури, результати рухової активності дітей для більшості батьків є менш пріоритетними, ніж успішність навчання дітей з інших предметів. Тому пошук шляхів щодо співпраці школи й сім’ї дасть можливість активізувати залучення дітей до занять фізичною культурою, сформувати потребу в здоровому способі життя та вдосконалити процес фізичного виховання першо-класників. Мета дослідження – висвітлити педагогічні умови ефективного взаємозв’язку школи та сім’ї у фізичному вихованні учнів перших класів. Удосконалення співпраці школи й сім’ї передбачало підвищення педагогічної культури батьків, зокрема обговорення з ними результатів рівня фізичного розвитку та фізичної підготовленості дітей. Крім того, висвітлено результати проведеного анкетування й психологічного тестування щодо зміцнення здоров’я та фізичного розвитку дітей, їхнє ставлення до занять руховою активні-стю. Із цією метою досліджували показники тестування фізичної підготовленості, що дало змогу встановити результати динаміки рівня фізичного розвитку та фізичної підготовленості дітей віком 6–7 років. На підставі отриманих під час дослідження даних виділено три рівні фізичного розвитку – гармонійність, дисгармонійність та різку дисгармонійність. Обговорення аналізу показників фізичного розвитку з батьками учнів мотивувало їх до залучення дітей до занять різними формами рухової активності, відвідування спортивних секцій та участі в спортивних змаганнях. У результаті цього поліпшилася динаміка показників фізичного розвитку й фізичної підготовленості. Відтак стверджується, що застосування різних форм співпраці сім’ї та школи, залучення батьків до цієї роботи значно посилить ефективність фізичного виховання та забезпечить належний обсяг рухової активності першокласників.The article substantiates the need for cooperation between family and school in the optimization of physical education as an important condition for ensuring a sufficient amount of physical activity of students and the formation of their interest and need for physical culture and sports. The authors, based on the analysis of literature sources and social practice, show that physical education lessons, the results of children's physical activity for the vast majority of parents are less priority than the success of children's education in other subjects. Therefore, the search for ways of cooperation between school and family will provide an opportunity to intensify the involvement of children in physical education, to form the need for a healthy lifestyle and to improve the process of physical education of first-graders. The objective of the study is to highlight the pedagogical conditions for the effective relationship between school and family in the physical education of first graders. Improving the cooperation between school and family meant raising the pedagogical culture of parents, in particular, discussing with them the results of the level of physical development and physical fitness of children. In addition, the results of the survey and psychological testing to ensure the health and physical development of children, their attitude to physical education. For this purpose, the indicators of testing the level of physical fitness were studied, which allowed to establish the results of the dynamics of physical development and physical fitness of children aged 6-7 years old. Based on the data obtained during the study, 3 levels of physical development were identified: harmony, disharmony and sharp disharmony. Discussing the analysis of physical development indicators with parents of students motivated them to involve children in various forms of physical activity, attend sports sections and participate in sports competitions. As a result, the dynamics of indicators of physical development and physical fitness has improved. Therefore, the authors argue that the use of various forms of cooperation between the family and the school involving parents in this work will significantly increase the effectiveness of physical education and ensure adequate physical activity of first-graders.
Ways of optimization of physical education of the first grade students
Keywords: фізичне виховання; співпраця сім’ї та школи; першокласники; фізичний розвиток; фізична підготовленість; батьки учнів; physical education; family and school cooperation; physical development; physical fitness; first graders; parents of students